HOOFDDORP/STRIJEN - Auteursrechtenorganisatie Brein en een deurwaarder hebben donderdagavond in Strijen (Zuid-Holland) beslag laten leggen op apparatuur van de internetsite Dikkedonder.nl.

Op de pagina werden links naar illegale films, muziek en software aangeboden. De actie is onderdeel van een langer lopende campagne tegen piraterij, verklaarde directeur T. Kuik.

Ook op de bankrekening, de auto en andere spullen van de eigenaar van de site legde de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) beslag. Dikkedonder.nl had volgens de stichting ongeveer 6000 gebruikers, die voor zeker 200.000 euro aan illegale bestanden hebben uitgewisseld. Omdat het om een civiele actie gaat, is de beheerder niet aangehouden.

Eerder deze week haalde de stichting Brein al de site Nlexperience (10.000 gebruikers) uit de lucht, bleek donderdag uit een verklaring. De pagina was na een waarschuwing verhuisd naar Rusland. Tijdens een bezoekje beloofde de eigenaar te stoppen met het aanbieden van illegale bestanden en links.

Onderzoeken

De auteursrechtenorganisatie kondigde de campagne in oktober aan. Sindsdien zijn in stilte zestien Nederlandse sites die links aanboden naar muziek- en filmbestanden op de relatief nieuwe uitwisselnetwerken BitTorrent en eDonkey tot stoppen gedwongen. Tegen andere sites lopen onderzoeken en zijn acties in voorbereiding, kondigde Kuik aan.

Op de Dikkedonder.nl is donderdagavond een verklaring verschenen waarin staat dat de politie huiszoeking heeft gedaan en dat de eigenaar een opgedragen verklaring moet plaatsen. "Ik hoop dat het bij mij blijft. Bedankt voor alles. Sorry dat we op zo'n manier ten onder gaan."