UTRECHT - Acht grote Nederlandse banken en de overheid zijn begin deze maand een experiment begonnen om internetpagina's van oplichters snel te verwijderen. Adviseur Informatica M. Samson van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft dat donderdag gezegd in de marge van een congres over cybercriminaliteit.

Een vertrouwensgroep van bankmedewerkers kan het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid (Govcert) op elk gewenst vragen een malafide internetsite offline te laten halen. De ambtenaren leggen dat verzoek neer bij de betrokken internetaanbieder, legde Samson uit.

Phishing

Steeds vaker proberen criminelen bankgegevens te stelen van klanten (phishing) om daarna rekeningen te plunderen. Ze sturen bijvoorbeeld e-mails met verzoeken om informatie of bouwen een internetpagina die identiek is aan die van een gerespecteerde bank.

Samson: "Het beperken van de schade interesseert ons dan meer dan de opsporing".

Waarschuwingen

Over de eerste resultaten kon Govcert donderdag nog niets zeggen. Cijfers over online fraudepogingen geven de banken sowieso niet, verklaarde Samson. De Postbank stuurde vorig jaar wel een aantal waarschuwingen aan klanten om online geen vertrouwelijke informatie af te staan omdat verscheidene nepsites werden ontdekt.

Het experiment van de banken is onderdeel van een groter publiek-privaat plan in de strijd met cybercriminaliteit. Het is een vervolg op de activiteiten van het beëindigde proefproject National High Tech Crime Center (NHTCC). Over alle andere plannen zwijgen de betrokken ministeries (Justitie, Economische Zaken, Binnenlandse Zaken) en politiedienst (KLPD) vooralsnog.