UTRECHT - Niet mee kunnen op schoolreisje omdat er thuis geen geld voor is, geen lid kunnen worden van een sportclub omdat het te duur is. In een schoolklas van twintig kinderen zitten er gemiddeld twee met dit soort problemen. Hun ouders zouden in veel gevallen hiervoor een bijdrage kunnen krijgen van de gemeente of een sportfonds. Maar vaak weten zij dat niet, aldus het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) donderdag.

Voor deze kinderen en hun ouders heeft het Nibud op verzoek van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken de nieuwe website www.grijpjekansen.nl ontwikkeld. Daarop staan alle financiële tegemoetkomingsregelingen op een rij. Van Hoof opent de site maandag.

Ruim 430.000 kinderen onder de 18 groeien op in een gezin dat minder dan 1150 euro netto in de maand heeft te besteden. Hoeveel gezinnen gebruik maken van inkomensondersteunende maatregelen, is niet bekend. Maar geschat wordt dat 40 procent van de gezinnen die ervoor in aanmerking komen, daar geen gebruik van maakt.