BRUSSEL - Er ligt een prijsdaling voor recordable cd-schijfjes in het verschiet na een akkoord tussen de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, en Philips over licentievoorwaarden. Over de omvang van de prijsdaling is nog niets bekend. Dat heeft de Commissie donderdag bekendgemaakt na een uitgebreid onderzoek naar de licentierechten van Philips, op verzoek van de producenten van opneembare compact discs.

Philips heeft de patentrechten per opneembare cd verlaagd van 4,5 Amerikaanse dollarcent tot 2,5 cent, iets meer dan 2 eurocent. Dat gebeurt ook met terugwerkende kracht vanaf oktober vorig jaar.

Daarnaast zal het Nederlandse elektronicaconcern via zijn website meer gegevens verstrekken over wijzigingen aan het productieproces voor producenten van opneembare cd's. Ook zullen producenten die niet Philips' eigen multi-speed technologie aanwenden toch de kwalificatie opneembare cd's mogen gebruiken.

De woordvoerder van Europees commissaris Kroes (concurrentiebeleid) stelde donderdag dat Philips zich "zeer coöperatief heeft opgesteld" en dat alle nodige informatie voor licentiehouders nu op een "eerlijke en niet-discriminerende wijze" beschikbaar zal zijn. Volgens de woordvoerder is de overeenkomst met Philips ook van groot belang voor onderhandelingen met andere producenten over tal van soorten van licentievoorwaarden.