PEKING - Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo is er opnieuw van beschuldigd een rol te hebben gespeeld bij de arrestatie van een Chinese dissident. De onderneming zou gegevens over de man hebben verstrekt aan Chinese veiligheidsfunctionarissen. De dissident, Li Zhi, heeft een celstraf van acht jaar gekregen.

Li Zhi werd in 2003 aangehouden. De Chinese autoriteiten beschuldigden hem van staatsondermijnende activiteiten. Li probeerde aansluiting te vinden bij een dissidente politieke groepering, de zogeheten Democratische Partij van China. Volgens de Chinese schrijver Liu Xiaobo heeft Yahoo de gebruikersgegevens van Li aan de autoriteiten in Peking overhandigd.

Lekken

In september vorig jaar speelde eenzelfde zaak. Toen werd Yahoo ervan beschuldigd mee te hebben gewerkt bij de identificatie van journalist Shi Tao. Deze man kreeg tien jaar cel wegens het lekken van staatsgeheimen.

In een reactie op de beschuldiging zegt Yahoo de nieuwe zaak te bekijken. Een woordvoerster van de onderneming verklaarde dat regeringen niet verplicht zijn te melden waarom ze naar bepaalde informatie op zoek zijn. De mediawaakhond Reporters Without Borders meent echter dat Yahoo moet hebben geweten dat het meehielp bij de arrestatie van een dissident.

De arrestatie van de dissident geeft opnieuw voeding aan de discussie over de rol van Amerikaanse internetbedrijven in China.

Google

Onlangs kwam Google negatief in het nieuws, toen het aankondigde zijn zoekmachine uit eigen beweging in China te zullen censureren. Daarmee voorkwam het bedrijf een botsing met de autoriteiten in Peking. Zowel Yahoo als Google wil graag uitbreiden in China, waar de groeimogelijkheden voor het oprapen liggen en grote winsten te behalen zijn.