TILBURG - Kankerpatiënten willen het liefst informatie over hun ziekte van de website van hun eigen specialist of ziekenhuis halen. Maar die vinden ze daar niet. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 250 patiënten die tussen 2002 en 2004 de diagnose kanker kregen in een Brabants ziekenhuis, waarop communicatiestudente M. van Eenbergen volgende week aan de Universiteit van Tilburg afstudeert. Zij pleit er voor dat de zorgaanbieders meer aandacht aan deze behoefte besteden.

Van de ondervraagde patiënten bleek 59 procent zelf internet te gebruiken, 9 procent kreeg informatie van het net via een ander.

Uit het onderzoek blijkt dat 91 procent van de patiënten de specialisten de belangrijkste en betrouwbaarste informatiebron vindt. Ze zoeken informatie over hun eigen ziekte (96 procent), de behandeling (93 procent) en de gevolgen van de behandeling (90 procent).

Relatief weinig patiënten zoeken naar de beste artsen en ziekenhuizen (12 procent) of de beste ziektekostenverzekering (21 procent) stelt de onderzoekster.

Zoekmachines

Omdat de sites van ziekenhuizen en specialisten niet de gewenste informatie opleveren, wijken ze volgens Van Eenbergen uit naar zoekmachines op het internet. Maar 'googlen' op het woord kanker levert bijna drie miljoen hits op. De kankerpatiënten vinden wel de websites van KWF Kankerbestrijding en het Integraal Kankercentrum Zuid in Eindhoven. De informatie die daarop staat vinden zij ook betrouwbaar.

De onderzoekster pleit er echter voor dat specialisten en ziekenhuizen zelf ook hun eigen informatie beschikbaar stellen op internet en voor meer informatie doorverwijzen naar organisaties als KWF Kankerbestrijding.

Van Eenbergen deed haar onderzoek in opdracht van het Integraal Kankercentrum Zuid in Eindhoven.