UTRECHT - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM ) daagt de makers van www.zoekallehuizen.nl voor de rechter. De site zou volgens de NVM gebruik maken van gegevens op internetpagina's van makelaars, terwijl die daar bezwaar tegen hebben gemaakt. De NVM wil van de rechter weten of dit mag.

Zoekallehuizen.nl heeft software ontwikkeld die sites van makelaars afstruint op zoek naar te koop aangeboden huizen. De gevonden informatie komt automatisch op de site terecht. Volgens maker G. den Hollander, zelf ook NVM-makelaar, mogen die gegevens ongevraagd gebruikt worden. "Als we iedereen toestemming moeten vragen zijn we bovendien 3500 gesprekken verder. En we mogen op deze manier gewoon gebruik maken van de gegevens."

Directie-secretaris A. Drok van de NVM benadrukt woensdag dat de vereniging geen problemen heeft met zoekallehuizen.nl. "Het gaat erom dat een makelaar aangeeft dat zijn gegevens niet gebruikt mogen worden en dat zoekallehuizen.nl dat niet respecteert. Als de rechter zegt dat dit mag, is er het risico dat gegevens over huizen op kwalitatief slechte sites geplaatst mogen worden of dat gegevens zelfs foutief ergens terecht komen."

In 2000 besloot de rechtbank in Rotterdam dat website kranten.com overzichten van krantenkoppen mag geven zonder dat kranten daar toestemming voor geven. Kranten.com brengt informatie zonder de voorpagina van de internetsite van de krant, waar de bezoeker normaliter binnenkomt, te laten zien. Uitgeverij PCM had bezwaar tegen het zogenoemde deeplinken, omdat de advertenties op de voorpagina door lezers niet gezien werden.

Het kort geding dient 2 maart om 09.00 uur bij de rechtbank in Arnhem.