LEIDEN - De snelheid van breedbandverbindingen om op internet te gaan is het afgelopen jaar in Nederland fors gestegen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van iPing Research dat hiervoor meer dan negentig miljoen metingen uitvoerde.

Zo steeg de gemiddelde snelheid voor het downloaden van bestanden van ruim 1,8 mbit/s in januari 2005 naar bijna 3,2 mbit/s in januari dit jaar. Dat is een stijging van ruim 75 procent. Zeker de helft van alle huishoudens in Nederland heeft een snelle verbinding via kabel of ADSL.

In de strijd om de klant bieden de providers steeds uitgebreidere pakketten aan. Naast de aanbiedingen voor telefonie en tv via internet, en het leveren van aanvullende diensten als spam- en virusfilters, hebben vrijwel alle leveranciers ook de snelheden van hun abonnementen verder verhoogd. Een aantal verhoogde zelfs twee keer de snelheden binnen één jaar, zonder dat ze duurder werden.

Bij de abonnementen die al snel waren, is de verhoging minder duidelijk zichtbaar. Hier gaan technische beperkingen meespelen waardoor de werkelijk bruikbare snelheid minder sterk stijgt.

Beperkingen zijn onder meer de afstand tussen aansluiting en wijkcentrale (hoe verder, hoe langzamer), gebruik van verouderde ADSL-modems en een langzame computer.

De gemiddeld gemeten snelheid voor uploaden, handig voor eigen weblogs en het maken van filmpjes en dergelijke, steeg van 350 kbit/s naar 475 kbit/s. Dat is een plus van ruim 35 procent. De stijging van de uploadsnelheid blijft dus aanzienlijk achter bij de stijging van de downloadsnelheid. Voor de meeste computergebruikers is de uploadsnelheid ook minder van belang.