AMSTERDAM - De beheerders van het internetdiscussieforum Marokko.nl verwijderen deze dagen vier keer meer discriminerende en provocerende bijdragen dan normaal. Een van de beheerders heeft dat dinsdag gezegd. Veel gespreksonderwerpen op de site komen gewild of ongewild uit op hetzelfde: de spotprenten over de profeet Mohammed. "Het leeft."

De internetpagina Marokko.nl was tot de moord op Theo van Gogh een populair forum voor allochtone jongeren. Sindsdien weten ook veel autochtonen de site te vinden, legde forumbeheerder K. Mahdaou dinsdag uit. Het aantal bezoekers bleef zo stijgen en haalde in de laatste tijd nieuwe records van 30.000 per dag.

Strafbare, racistische, discriminerende, bedreigende en beledigende berichten lopen uiteen van schokkend antisemitisch tot uiterst anti-islamitisch. In totaal zijn in de afgelopen weken "enkele honderden" berichten verwijderd. "Het is nog niet zo erg als kort na de dood van Theo van Gogh, maar het is wel heftig."

Meldpunt

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) dat hoogstzelden ingrijpt, belde dinsdag twee keer. Een keer voor een anti-islamitische bijdrage en een keer voor een ernstige ontkenning van de Holocaust.

Marokko.nl probeert alle bijdragen over de spotprenten te stroomlijnen. "Anders gaat het op de hele site nergens anders meer over." De gewraakte spotprenten staan gewoon op de site. "Mensen moeten wel weten waar het over gaat."

Reacties

Op het gespreksonderwerp dat begin februari over de cartoons werd geopend, kwamen tot dinsdagavond ruim 2800 reacties binnen. De site geeft bezoekers naar eigen zeggen wel gelegenheid om hun gevoel te laten spreken. "Het is een uitlaatklep. Oprechte gevoelens hoeven we niet te censureren."

Andere bezoekers keren steeds terug, alleen maar om te provoceren. "Zij weten hun weg altijd te vinden."