DEN HAAG - Televisieproducent Endemol gaat zijn programma's beschikbaar stellen voor KPN. Het telecombedrijf wil de content gebruiken voor zijn televisie-, mobiele telefonie- en internetdiensten. Endemol en KPN maakten dinsdag bekend daartoe samen een bedrijf te willen oprichten.

Overeengekomen is dat het bedrijf gebruik mag maken van de bibliotheek van Endemol, met titels uit binnen- en buitenland. Programma's als 'Medisch Centrum West', 'De Mounties' en 'Tien voor taal' kunnen bijvoorbeeld op een mobieltje worden bekeken. Het bedrijf produceert ook nieuwe programma's en ontwikkelt nieuwe vormen van adverteren.

Enthousiast

Ludolf Rasterhoff, directeur van KPN TV, spreekt van een 'majeure stap voorwaarts in de nieuwe manier van televisiekijken'. Dick van der Graaf, commercieel directeur van Endemol Nederland, zegt ernaar uit te kijken het bedrijf op te zetten. "We zijn enthousiast over KPN's strategie en ambities met betrekking tot digitale televisie."

Het telecombedrijf liet verder weten dat in het tweede kwartaal van dit jaar IPTV (digitale tv) gelanceerd zal worden. KPN heeft inmiddels met zestig partijen, waaronder de Nederlandse publieke en commerciële omroepen, contracten gesloten.