DEN HAAG - Leerlingen van klas 1E van het Haagse Montessori Lyceum hebben minister Brinkhorst (Economische Zaken) dinsdagmorgen zijn eerste lesje MSN gegeven. De minister kreeg uitleg over de voor- en nadelen van het razendpopulaire chatprogramma.

De cursus vormde het officiële begin van de voorlichtingscampagne Digibewust van het ministerie met KPN, Microsoft en TPG Post. Het is dinsdag de Europese dag voor Veilig Internet. In Nederland en België is het thema 'Ik zal je leren'.

Achterstand

Met stijgende verwondering hoorde Brinkhorst de scholieren hem uitleggen over het gebruik van de webcam, luidspreker, afkortingen en emoticons. "Die achterstand haal ik nooit meer in", erkende de minister tijdens het chatten.

Een leerlinge legde uit dat sommige mensen de webcam voor "vieze spelletjes" gebruiken. De minister wenste toch vooral de positieve kanten van internet te benadrukken. "Het is belangrijk dat scholen onderling kunnen communiceren. Wij leren van jullie."

Aandacht

Brinkhorst installeerde de 15-jarige Raymond Roodbol als eerste lid van een op te richten jeugdraad die advies moet gaan geven over het gebruik van internet op scholen. Volgens hem willen leerlingen meer aandacht voor internet op school en les in het gebruik van sommige programma's.

Het de derde keer dat de Europese Dag voor Internetveiligheid wordt gehouden. Er is speciale aandacht voor kinderen. Zij weten vaak meer van internet dan hun ouders, waardoor kinderen vaak niet de begeleiding kunnen krijgen die ze nodig hebben. Op de Veilig Internet Dag worden de rollen daarom omgedraaid: kinderen spijkeren hun opvoeders bij. Zij praten over de leuke kanten en over de risico's van het web.