AMSTERDAM - De internetbedrijven Google en Skype pompen miljoenen euro's in een Spaans bedrijf dat een wereldwijde wifi-netwerk wil opbouwen. Internetters kunnen via de software van het Spaanse bedrijf, Fon Technology, hun draadloze internettoegang delen. In ruil daarvoor mogen zij op hun beurt weer gebruik maken van het internet van andere Fon-gebruikers.

Google, Skype en twee investeringsmaatschappijen hebben inmiddels 18 miljoen euro neergelegd voor het project. Analisten verwachten grote weerstand van internetproviders. Veel providers verbieden namelijk het delen van het internet met derden.

Fon telt inmiddels drieduizend gebruikers sinds de oprichting in november 2005. De onderneming is een idee van de Argentijn Martin Varsavsky. Hij zette eerder met succes twee andere ondernemingen in Spanje op: Jazztel (telecom) en ya.com (internet).

Hotspots

FON wil binnen vier jaar een miljoen zogenoemde hotspots op zijn netwerk hebben aangesloten. De grootste huidige aanbieders komen niet verder dan 30.000 stuks, aldus Varsavsky. KPN en T-Mobile bezitten in Nederland de meeste hotspots.

Google en Skype hebben beide belang bij een snelle verspreiding van WiFi-verbindingen. Google wil zijn gebruikers ook onderweg de mogelijkheid geven om te zoeken op internet. Met Skype kan via een WiFi-verbinding worden gebeld. Google is in Mountain View, waar zijn kantoor is gevestigd, en San Francisco al bezig met het aanleggen van een gratis WiFi-netwerk.

Misbruik

Om in het FON-netwerk te kunnen komen moeten gebruikers software downloaden en die installeren in hun router. Daarmee is hun internetverbinding geschikt om te delen met andere zogenoemde Foneros. FON wil daarover ook afspraken maken met internetaanbieders. De onderneming hoopt misbruik tegen te gaan door lokale wachtwoorden te gebruiken.