HILVERSUM - De Deense cartoons die spotten met de profeet Mohammed hebben geleid tot antisemitische cartoons van de Arabisch Europese Liga. Op de website van de AEL waren zaterdag twee van dergelijke spotprenten te zien. Op de een deelt Hitler met Anne Frank het bed; op de ander twijfelt iemand aan de Holocaust.

In een begeleidende tekst meldt de AEL gebruik te maken van haar recht op artistieke expressie, net zoals de kranten in Europa claimen dat ze gebruik maken van het recht op vrije meningsuiting en geen moslims willen stigmatiseren. De AEL beklemtoont niemand te willen beledigen en dat het niet om historisch feiten gaat.

In de televisierubriek Nova zei AEL-leider Abou Jahjah dat wie tactloos omgaat met de vrijheid van meningsuiting zelf ook tegen een stootje moet kunnen. "Europa heeft eveneens zijn heiligdommen, hoewel het geen religieuze heiligdommen zijn", zei hij met een verwijzing naar de spotprenten op de site van zijn organisatie.

Aangifte

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft zondag bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam aangifte tegen de AEL gedaan wegens antisemitisme. Het CIDI vindt de cartoons beledigend voor het Joodse volk. De organisatie heeft aangifte gedaan omdat ze wil weten wat de strafrechter van de tekeningen vindt. Volgens het CIDI is uit eerdere zaken gebleken dat het in twijfel trekken van de Holocaust strafbaar is.

De tekening is volgens directeur R. Naftaniel een "nachtmerrie" voor de duizenden Joodse slachtoffers van de Holocaust die nog in leven zijn. Met de aangifte wil hij AEL-leider Abou Jahjah ook een "lesje democratie" leren, zei Naftaniel in een toelichting.

Wet

Daarin tellen de wet en de rechtspraak. "Afgezien van de vraag waarom de AEL zijn woede over de cartoons over de profeet Mohammed zo nodig moet afreageren op de Joodse gemeenschap, is hier aan de orde dat alleen de wet in Nederland bepaalt wat is toegestaan en wat niet. Het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen en het beledigen van kwetsbare oorlogsslachtoffers zijn niet toelaatbare middelen om frustraties te uiten", stelt het CIDI in de aangifte.