DEN HAAG - De meldingen van de brandweer Brabant-Noord zijn sinds vrijdag niet meer terug te lezen op de site www.Pd5hw.nl . Dat is een website waar meldingen van de meldkamers van de brandweer uit heel Nederland op te lezen zijn.

De pagina voor Brabant-Noord is na bemiddeling door KPN 'uit de lucht' gehaald, zei een woordvoerster van KPN vrijdag. Dat gebeurde op uitdrukkelijk verzoek van het Brabantse korps, dat erover klaagde dat journalisten en anderen na meldingen op de website de meldkamer steeds bellen voor meer informatie.

De brandweer Brabant-Noord was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar. Beheerder H. Wignand van de zogenoemde P2000-site noemde de actie van de brandweer de zoveelste poging om de berichtgeving van de hulpdiensten achter het gordijn te plakken".

KPN heeft van het doorgeven van brandweermeldingen via de site ook melding gemaakt bij het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken. De KPN vermoedt dat het afdrukken van dit soort meldingen op de site illegaal is.

De brandweer in Brabant Noord gebruikt een semafoonnet van KPN in het C2000-verkeer. Dat is een digitaal netwerk dat niet via scanners kan worden afgeluisterd. Een deel van de meldingen wordt echter beknopt afgedrukt door de brandweer. Volgens KPN is het niet toegestaan om deze afdrukken dan via internet te verspreiden.

Sinds de invoering van het digitale meldsysteem C2000 kunnen journalisten niet meer volgen wat politie en hulpdiensten doen. De P2000-site geeft hen een beperkte mogelijkheid om over de schouders van de meldkamercentralist mee te kijken. Veel journalisten vrezen dat ze helemaal niet meer weten wat politie en hulpdiensten doen, als P2000-sites verboden worden.