AMSTERDAM - Bedrijven in de Europese Unie hebben tot vrijdagmiddag ruim 175 duizend keer een aanvraag gedaan voor een .eu-domein. Meer dan 25 duizend aanvragen zijn afkomstig uit Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de centrale domeinbeheerder in Brussel, de EURid. De aanvragen worden sinds 7 december vorig jaar geregistreerd. Op die dag kwamen honderdduizend aanvragen binnen.

Duitsland heeft de meeste .eu-domeinen aangevraagd: bijna 55 duizend. Vanuit Vaticaanstad zijn twaalf verzoeken ingediend, blijkt vrijdag uit de cijfers.

Op de eerste dag van de registratie was sex.eu met 204 aanvragen de populairste domeinnaam, hotel.eu en travel.eu volgden met 108 en 85 aanvragen. Als snelste werd tickets.eu geregistreerd, in minder dan twee seconden na 11.00 uur.

Handelsnaam

Volgende week dinsdag 7 februari gaat de registratie van .EU domeinnamen een nieuwe fase in. Dan kan ieder bedrijf in Nederland zijn handelsnaam als .EU domeinnaam laten registreren. Tot nu toe konden bedrijven alleen merknamen laten registreren.

Op 7 april gaat de .EU registratie ook voor particulieren van start.