SEATTLE - De Amerikaanse internethandelaar Amazon.com heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst behaald van 199 miljoen dollar, tegen 347 miljoen dollar een jaar eerder. Dat is een daling van bijna 43 procent. De omzet steeg van 2,54 miljard dollar tot 2,98 miljard dollar. Dat heeft het concern donderdag nabeurs bekendgemaakt.

De omzet viel lager uit dan analisten hadden verwacht. Zij gingen in doorsnee uit van een omzet van 3,08 miljard dollar. Het aandeel Amazon.com verloor in de nabeurse handel bijna 8 procent.

De internetwinkel wijt de winstval onder meer aan een toename van de reclame-uitgaven. Ook viel de verkoop in de kerstperiode tegen. Bovendien werd het resultaat in het laatste kwartaal van 2004 opgeschroefd door een eenmalige belastingbate.

Voor dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van 9,85 miljard tot 10,45 miljard dollar. Dat komt overeen met de marktverwachtingen. Het bedrijfsresultaat van Amazon.com moet dit jaar uitkomen tussen de 370 en 510 miljoen dollar, iets lager dan de verwachting van analisten.