AMSTERDAM - Een man uit de Amerikaanse staat Louisiana klaagt computerconcern Apple aan omdat de iPod schadelijk zou zijn voor het gehoor. Het apparaatje zou een geluid van meer dan 115 decibel kunnen produceren. Dat is een volume dat het gehoor kan beschadigingen van iedereen die meer dan 28 seconde per dag aan het geluid wordt blootgesteld.

De Amerikaan, John Kiel Patterson, schafte vorig jaar een iPod aan. Hij weet niet zeker of zijn gehoor beschadigd is. "Daar gaat het ook niet om", zegt zijn advocaat. "Het gaat erom dat Apple een slecht product verkoopt." De mediaspeler kwam in 2001 op de markt. Het bedrijf verkocht sindsdien meer dan 42 miljoen exemplaren.

Het risico op schade aan het gehoor is volgens Patterson hoger bij de iPod dan bij andere mediaspelers. De oordopjes van de iPod zwakken het volume niet af en zitten dichter bij het gehoorkanaal dan oordopjes van andere mediaspelers, denkt hij.

Vorige maand stelde een Amerikaanse deskundige dat wie langer dan een half uur per dag naar muziek op de iPod luistert risico loopt op gehoorschade. Hij adviseerde de iPod niet langer dan een half uur per dag te gebruiken en het geluid niet harder te zetten dan zestig procent van het maximum.