ROTTERDAM - Bedrijven en non-profitorganisaties gebruiken nauwelijks extra beveiligingsmiddelen bij het gebruik van memorysticks. Meer dan 80 procent van de bedrijven staat het gebruik van dergelijke opslagmedia toe. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek van adviesbureau KPMG onder 150 bedrijven en instellingen.

De afgelopen week liet een legerkapitein een stick met gevoelige informatie in een huurauto liggen. De afgelopen tijd is al diverse malen zeer gevoelige informatie van overheidsdiensten op straat beland. Zo kwam een afgedankte pc van een officier van justitie terecht bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries kreeg ook een floppy in handen die een AIVD-medewerker in een auto had laten liggen. Een medewerker van de militaire inlichtingendienst MIVD raakte vorige maand een memorystick kwijt.

Driekwart van de bedrijven ziet de komende jaren het gebruik van mobiele opslagmedia toenemen, maar hebben problemen met de beveiliging daarvan. Het gebruik van bestaande hulpmiddelen voor gegevensbeveiliging blijkt in de praktijk onmogelijk of zeer omslachtig. Ook elektronische zakagenda's (PDA's) tolereren bijna acht van de tien organisaties. Niet meer dan 40 procent zorgt echter voor afdoende beveiliging van de informatie. Het onderzoek is vorige maand uitgevoerd.