BRUSSEL - Softwarebedrijf Microsoft geeft voor het eerst een deel van het geheime basisprogramma van Windows, de broncode, vrij. Op die manier hoopt het bedrijf tegemoet te komen aan de eisen die de Europese Commissie heeft gesteld, zo heeft bestuurssecretaris Smith van Microsoft woensdag aangekondigd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De concurrentieafdeling van de commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, levert al jaren een strijd met de softwaregigant. Die zou zo'n sterke positie hebben op de markt dat concurrenten kansloos zijn. Daarom vindt de commissie dat Microsoft geheime informatie moet vrijgeven om het mogelijk te maken concurrerende computerprogramma's te maken die kunnen communiceren met servers van Microsoft.

De informatie van Microsoft tot nu toe is volgens 'Brussel' onvoldoende en bovendien te duur. Daarom dreigt de commissie met een dwangsom van maximaal 2 miljoen euro per dag.

DNA van Windows

Met het aanbod van woensdag zegt Microsoft nog verder te gaan dan de Europese eisen. "We waren niet verplicht de broncode te geven", zegt Smith, die met het aanbod eerst naar de pers was gestapt wegens het "publieke karakter" van de zaak-Microsoft. De code is het DNA van Windows. Gebruikers mogen het "ultieme document" wel bestuderen maar niet kopiëren, voegde Smith eraan toe.

Microsoft legt niet de hele broncode bloot. Het gaat om de communicatieprogramma's voor het serverbesturingssysteem en in de VS, waar een soortgelijke zaak loopt, ook voor het desktopbesturingssysteem.

De Europese Commissie veroordeelde Microsoft in maart 2004 voor misbruik van zijn macht op de markt. Het bedrijf moest 497 miljoen euro boete betalen, de hoogste boete ooit tegen een individueel bedrijf, en bovendien de geheime informatie aan concurrenten geven.

Dat laatste is tot nog toe nog niet in afdoende mate gebeurd, meent de commissie. Smith stelt daartegenover dat zijn bedrijf al 12.000 pagina's informatie heeft gegeven en bovendien bereid is vijfhonderd uur technische bijstand te verlenen aan concurrenten met vragen. Het aanbod van de broncode komt daar bovenop.

De informatie wordt niet goedkoper, hoewel dat wel een eis van Brussel was, erkende Smith. Iedere aanvrager krijgt de broncode er straks gratis bij. "Het wordt goedkoper noch duurder, maar de waarde van de informatie stijgt", vatte hij samen.

Ondertussen blijft Microsoft de veroordeling uit maart 2004 aanvechten bij het Hof van Justitie in Luxemburg. In de week van 24 april zijn er hoorzittingen. Smith: "Deze zaak zal een precedent scheppen in hoeverre bedrijven met populaire technologie verplicht worden licensies te geven aan concurrenten."