EINDHOVEN - Computerspelletjes voor jonge kinderen zijn vaak te moeilijk. Dat blijkt uit een onderzoek naar de spelervaring van 5 tot 7 jarigen door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Bij populaire spellen als 'Max en het rode fruit' of 'Kleine ijsbeer, weet jij de weg' lopen kinderen soms helemaal vast in het spel. Zo begrijpen ze sommige spelonderdelen niet die voor volwassenen gesneden koek zijn. "Jonge kinderen denken bijvoorbeeld dat de vraag 'Wil je een nieuw spel beginnen?' betekent dat ze een totaal ander spel moeten beginnen", aldus onderzoeker W. Barendregt. Andere moeilijkheden die vaak in spelletjes opduiken zijn gebruik van de muis, onduidelijke spelinstructies of gewoon te moeilijke opdrachten.

Feedback kinderen

Volgens de onderzoeker worden spelletjes te veel geschreven voor volwassenen, omdat het erg moeilijk is om feedback te krijgen van kinderen. Zo beantwoorden veel kinderen vragen met 'leuk', of 'stom'.

De TU/e heeft nu een nieuwe methode ontwikkeld, waardoor kinderen die een spelletje testen, spelenderwijs hun mening kunnen geven met emoticons (emotiesymbolen).