RIJSWIJK - Welke partij in de gemeente behartigt de belangen van de kiezer het beste? Vanaf woensdag 25 januari geeft de website www.stemwijzer.nl voor zeventig gemeenten uitsluitsel. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft de op maat ontwikkelde adviezen gemaakt. Gemeente Werkendam en Hoogeveen gingen vrijdag als eerste gemeenten online.

Naast tien provinciehoofdsteden doen ook Rotterdam en Amsterdam, inclusief alle stadsdelen, mee. De Drentse en Friese hoofdsteden zijn niet in de stemwijzer opgenomen. Er doen 419 gemeenten mee aan de raadsverkiezingen.

Workshops

Bij de deelnemende gemeenten heeft IPP alle partijprogramma's opgevraagd. Daarnaast hield IPP workshops waar de belangrijkste onderwerpen en thema's in de gemeente konden worden aangekaart. Op basis van die twee gegevens selecteerde IPP de 25 tot dertig onderwerpen waar de deelnemende partijen het meest op verschilden.

"Iedere partij is voor een schoner milieu, maar niet iedere partij is het eens over coffeeshops", legde een woordvoerder van IPP uit. "Het gaat dus om onderwerpen waar de partijen echt verschillen in opvatting."

Stellingenlijst

Op de website kan op een landkaart van Nederland de gemeente van keus worden aangeklikt. Automatisch komt de kiezer dan op de juiste stellingenlijst. Na het beantwoorden daarvan volgt een stemadvies.

Het is de tweede keer dat IPP tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de mogelijkheid biedt aan de kiezer om stemadvies te krijgen. In 2001 deden acht gemeenten mee. Voor IPP was het een hele klus om de zeventig stemadviezen te ontwikkelen, aldus een woordvoerder vrijdag. "Het was net te behappen."