AMSTERDAM - Het aantal computervirussen is in 2005 zienderogen afgenomen. Slechts 1 procent van de aangetroffen bedreigingen betrof een traditioneel virus. Het aantal varianten van malware (verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software) was het afgelopen jaar echter hoog. Dat meldt antivirusfabrikant PandaLabs.

Van alle nieuwe bedreigingen die vorig jaar door PandaLabs werden ontdekt, behoorde 42 procent tot de Trojan-familie. Zesentwintig procent waren bots, 6 procent wormen en 3 procent adware of spyware.

Volgens PandaLabs zijn de makers van malware meestal uit op roem. Aangezien de wetgeving in verband met deze bedreigingen is toegenomen, neemt dit soort malware af. De makers willen tegenwoordig alleen risico's nemen als er geld mee te verdienen valt. Ook zouden de ontwerpers van malware professioneler zijn geworden, waardoor de aanvallen geraffineerder zijn.

Phishing

De antivirusfabrikant meldt ook dat phishing of online fraude de grootste internetbedreiging vormen. Bij phishing proberen criminelen via internet bankgegevens te ontvreemden. Dit proberen ze te bewerkstellingen door bijvoorbeeld een vertrouwde website te kopiëren, en de nietsvermoedende personen al hun gegevens te laten invoeren zoals hun creditcardnummer en hun geheime code. Slachtoffers worden naar zo'n valse site gelokt door een email met een link naar deze site.

Hoewel verschillende overheden alles in de strijd gooien om deze frauduleuze websites uit te roeien, blijken ze gemiddeld toch 6 dagen lang online te blijven, aldus PandaLabs.

Aanvallen

PandaLabs berekende dat in de twee eerste kwartalen van 2005 het aantal varianten op trojaanse paarden met 113 procent is toegenomen. Het verschijnsel phishing neemt nog verder toe. Deze aanvallen groeien jaarlijks met 115 procent. Zo zullen in 2008 dagelijks 404 aanvallen plaatsvinden, zo wordt voorspeld door marktonderzoekers.