AMSTERDAM - Twee journalisten gaan de strijd aan met NRC Handelsblad. Internetjournalist Micha Kat en columnist Pamela Hemelrijk openen een website waarop zij klachten van NRC-lezers behandelen. Volgens Kat is zijn drijfveer de 'fundamentele twijfel over de journalistieke integriteit van de NRC'.

NRC-hoofdredacteur Folkert Jensma zegt zich niet zo druk te maken om de nieuwe website. Hij wil er zijn voordeel mee doen.

Reden voor de site is volgens de makers het ontbreken van een onafhankelijke ombudsman bij de avondkrant. De hoofdredactie beantwoordt wel vragen van lezers, maar dat gaat om een selectie. "Zij willen alles in eigen hand houden", zegt Kat. Hij publiceerde in oktober 2004 een bundeling van stukken die hij eerder als 'extern ombudsman van NRC' schreef voor de site van Theo van Gogh.

Juridische stappen

Kat verwacht dat zijn nieuwe site volgende maand in de lucht is. Hij zegt te hopen op juridische stappen van de krant. "Ik heb nog altijd een proces tegoed van Folkert dat hij mijn uitgever heeft beloofd naar aanleiding van het boek. Maar hij hield zich niet aan zijn woord." Volgens Jensma was een proces 'uiteindelijk niet de inspanning waard'.