EMMELOORD - Marktplaats.nl heeft donderdag extra waarborgen ingebouwd om kopers op de veilingsite te beschermen. Aanbieders kunnen hun identiteit laten registreren en ontvangen zo de titel en het logo 'gecontroleerde verkoper'. Klanten die bij een gecontroleerde aanbieder kopen en niets ontvangen, komen in aanmerking voor een vergoeding.

"Wij adviseren al onze gebruikers om in persoon te handelen. Er gaat niets boven een persoonlijke inspectie van het product, maar de nieuwe functies zijn voorbeelden van extra diensten die bijdragen aan veilig handelen", verklaarde algemeen directeur O. Diele donderdag in een toelichting.

De Nederlandse veilingsite was de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws vanwege aanbieders die goederen nooit leveren. Begin deze week werd nog een 36-jarige man uit Maastricht aangehouden op verdenking van een groot aantal oplichtingszaken.

Marktplaats is echter niet de enige vraag- en aanbodsite met een kopersbescherming. Naast eBay (moederbedrijf van Marktplaats), heeft ook concurrent Speurders.nl een kopersberscherming. "Wij hebben dit echter al in mei 2005 geïntroduceerd," aldus Niels Vrijhoeven van Speurders.nl .