SAN FRANCISCO - De populariteit van de iPod lijkt geen grenzen te kennen. De Amerikaanse computerfabrikant Apple wist in de laatste drie maanden van vorig jaar in totaal 14 miljoen stuks van de digitale muziekspeler te verkopen.

Apple-topman Steve Jobs maakte de verkoopcijfers dinsdag bekend bij de opening van de Macworld Expo in San Francisco, het jaarlijkse Woodstock voor Apple-fanaten. Sinds de introductie in oktober 2001 zijn er inmiddels 42 miljoen iPods verkocht, 32 miljoen daarvan hebben in 2005 de winkels verlaten.

Recordomzet

Ook maakte Apple bekend dat in het afgelopen kwartaal 1,25 miljoen Macintosh-computers en 14 miljoen iPods zijn verkocht. Het succesvolle bedrijf heeft in het eerste kwartaal van het boekjaar 2005/06 een recordomzet in zijn winkels behaald van 1 miljard dollar. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Apple dat de winkelomzet in een kwartaal de 1 miljard dollar bereikt. De totale omzet van Apple kwam in het op 31 december afgesloten kwartaal uit op zo'n 5,7 miljard dollar.

Video

Apple introduceerde in oktober zijn nieuwste muziekspeler, de iPod video, waarmee ook filmpjes kunnen worden afgespeeld. Via zijn internetwinkel iTunes zijn inmiddels acht miljoen filmpjes verkocht. De meeste verkoop vindt overigens plaats in de Verenigde Staten. In Nederland zijn nog nauwelijks filmpjes beschikbaar.

Apple moet nog afspraken maken met grote Nederlandse producenten over de verspreiding van hun videomateriaal. De tv-zenders beschikken over de rechten van populaire series als Lost en Desperate Housewives, die in de Amerikaanse versie van iTunes voor 1,99 dollar per aflevering in de winkels liggen.

Radio

Nu zo'n beetje elke nieuwe mp3-speler gepaard gaat met een FM-radio ontvanger, was het eigenlijk gek dat Apple op dit gebied achterbleef. Jobs introduceerde op het evenement de iPod Radio Remote (zie afbeelding links), dat in die behoefte moet voorzien. Het product kost 49 dollar op de Apple site.

De afstandsbediening heeft een geïntegreerde FM-tuner en het bekende 'klikwiel'. Het apparaatje weegt 15,7 gram en wordt met een set oordopjes geleverd. Er zitten geen batterijen in dus de Radio Remote leeft van de energie van de iPod waar hij op is aangesloten. De gadget werkt alleen met de nieuwe videoversie van de iPod en met de iPod nano.


De iPod Radio Remote met het bekende klikwiel

Intel

Behalve de FM-ontvanger was er weinig groot iPod nieuws op de conferentie in San Francisco. Wel werden de nieuwe iMac en MacBook Pro gepresenteerd. Deze zijn de eerste Apple computers voorzien van een Intel processor. Vorige zomer was al bekend gemaakt dat Apple zou gaan overstappen op Intel processors.


Tijdens de presentatie komt Intel-topman Paul Otellini (r) het podium op om de samenwerking met Apple te laten zien

Volgens Apple is de nieuwe MacBook Pro vier keer zo snel als de Powerbook G4. De iMac is twee keer zo snel geworden dankzij Intel.


Otellini laat even aan Jobs zien hoe snel de MacBook Pro wel niet is dankzij de Intel processor