TILBURG - Het politieproject SMS-Alert van de politie in Tilburg en omgeving is een succes geworden. Vorig jaar is 22 keer gebruik gemaakt van dit middel. Dat heeft in zeven gevallen geleid tot het terugvinden van vermiste kinderen, de aanhouding van woninginbrekers en het achterhalen van een verdwenen scootmobiel.

Dat heeft korpschef F. Heeres van de politie Midden- en West-Brabant dinsdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers 2005. Het middel wordt ook gebruikt voor preventietips.

Het waarschuwingssysteem kan op verschillende manieren worden ingezet. De politie kan burgers met een mobiele telefoon een tekstboodschap (sms) sturen. Maar dat kan ook naar bepaalde doelgroepen. In Midden- en West-Brabant kunnen bewoners zich aanmelden voor deelname.

Postcodeselectie

In 2005 hebben ruim 13.000 mensen in Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en Loon op Zand dat gedaan. Het is echter ook mogelijk dat de politie alle bezitters van een mobiele telefoon via een postcodeselectie een sms stuurt.

SMS-Alert wordt dit jaar in het hele politiedistrict Midden- en West-Brabant ingevoerd. Ook vanuit andere korpsen is er veel interesse voor het systeem. De politie Rotterdam-Rijnmond wil het invoeren om burgers onder andere sneller te informeren bij problemen in het havengebied.

Veiliger

Heeres meldde verder dat het politiedistrict Midden- en West-Brabant in 2005 merkbaar veiliger is geworden. Dat blijkt uit de afnemende aantallen overvallen (-9,1 procent), straatroven (-6,2 procent), woning- en bedrijfsinbraken (-9,6 en - 15,6 procent), ernstige zedenzaken (-5,4 procent) en verkeersongelukken.

De aangiften van bedreiging en mishandeling namen toe met 4,4 en 14,9 procent. Ook loste de politie meer misdrijven op, ruim 16.000 in 2004 tegen bijna 18.000 in 2005. Deze stijging van 10,5 procent komt voor een deel op rekening van gerichte acties tegen veelplegers.