AMSTERDAM - Sony heeft op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een draagbare speler voor elektronische boeken gepresenteerd. De Sony Reader, zoals het apparaatje heet, heeft een scherm gemaakt van elektronisch papier. Hierop lijkt tekst volgens het bedrijf bijna net zo scherp als op gewoon papier.


Howard Stringer van Sony introduceert de nieuwe Sony Reader met een e-book versie van Dan Brown's 'The Da Vinci Code' op de Consumer Electronics Show in Las Vegas

Tot dusver zijn e-Books nog niet een groot succes. Hoewel de verkoop van e-Books stijgt, vormen de digitale boeken slechts een klein deel van de totale verkoop. Dit komt onder meer doordat veel consumenten boeken lezen op een scherm niet prettig vinden.

Gadget

Sony hoopt hier verandering in te brengen met de nieuwe gadget. Volgens het bedrijf is het zwart-wit scherm, dat diagonaal 15 centimeter meet, net zo makkelijk te lezen als een 'gewone' pagina.

Het scherm wordt niet van achteren verlicht, waardoor flikkeringen voorkomen worden. De letters op het scherm worden gevormd door duizenden kleine zwarte en witte capsules. De speler kan 7500 pagina's tonen, voordat deze opnieuw opgeladen moet worden.

Pocket

De Sony Reader is net zo dik als een pocket, namelijk 14 millimeter dik, en weegt zo'n 250 gram. De speler meet 175 x 124 x 14 millimeter en ondersteunt de formaten BBeB, PDF, JPEG en MP3. Met meegeleverde software worden .doc bestanden automatisch geconverteerd. De Sony Reader ondersteunt verder RSS met foto's. Daarmee wordt de digitale krant werkelijkheid.

Sony kwam al eerder met een eBook reader, maar deze eerste generatie speler was alleen ontwikkeld voor de Japanse markt. De nieuwe Sony Reader wordt vanaf de lente van 2006 verkocht voor 300 tot 400 dollar in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend wanneer de Sony Reader in Nederland te koop zal zijn en hoeveel deze gaat kosten.