LONDEN - In de strijd om de computergebruiker gaat Google weer een nieuw product aanbieden. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times komt de internetzoekmachine met een videowinkel, waar tegen betaling beeldmateriaal van sportevenementen, nieuws en entertainment kan worden gedownload. Google wil ook gratis software aanbieden.

Google zal de videowinkel later vrijdag officieel aankondigen, aldus de Britse krant. Computergebruikers kunnen toegang krijgen tot de winkel via een dienst die enige gelijkenissen vertoont met iTunes van computerfabrikant Apple. Tot het videomateriaal behoren onder meer tv-shows van de Amerikaanse zender CBS en muziekvideo's van Sony. De nieuwe dienst gaat volgens de Financial Times Google Video Store heten.

Elektronicabeurs

Volgens onbevestigde berichten zal Google-medeoprichter Larry Page vrijdag bijzonderheden bekendmaken op de elektronicabeurs in Las Vegas. De prijzen die Google voor het downloaden zal rekenen, zullen vergelijkbaar zijn met die van Apple, dat 1,99 dollar vraagt voor videomateriaal, aldus een persoon die zijn naam niet genoemd wil zien.

Google maakte vrijdag al wel bekend een samenwerkingsverband aan te gaan met de Amerikaanse fabrikant van mobiele telefoons Motorola. Op Motorola-toestellen kan met een druk op de knop de zoekmachine van Google in werking worden gesteld. Google probeert met het samenwerkingsverband onder meer Microsoft (met zijn eigen zoekmachine MSN) de loef af te steken.

Vuist

Vorige maand maakte Google al een vuist naar Microsoft door een samenwerkingsverband aan met de Amerikaanse internetaanbieder America Online (AOL). Via dat pact kan Google nog meer advertentie-inkomsten op internet binnenhalen. Ook Microsoft zou belangstelling hebben gehad voor een pact met AOL.