BREDA - Justitie is nog steeds bezig met de ontmanteling van een netwerk van tienduizenden gekraakte computers dat is misbruikt om aanvallen uit te voeren en bankgegevens van internetgebruikers te stelen. Twee verdachten die drie maanden geleden werden aangehouden, blijven daarom in voorlopige hechtenis. De rechtbank in Breda heeft dat donderdag bepaald.

De nationale recherche arresteerde de verdachten begin oktober op verdenking van het binnendringen van computers, vernieling van geautomatiseerde werken en het installeren van reclame- en spionagesoftware. In totaal werden anderhalf tot drie miljoen computers benaderd, aldus het Openbaar Ministerie.

Hulp

De 27-jarige verdachte F.C. uit Rijswijk heeft bekend computers te kraken, bleek donderdag tijdens een pro-formazitting. De man heeft justitie zijn hulp aangeboden bij de ontmanteling van het netwerk, maar dat werd vriendelijk afgeslagen. De hoofdverdachte, de 19-jarige S.B. uit Loon op Zand, beroept zich op zijn zwijgrecht. Hun advocaten menen dat onvoldoende bewijs tegen het duo is verzameld. Ze vroegen tevergeefs om vrijlating.

Betaald

Waarnemend officier van justitie F. Teeven meldde de rechter dat uit onderzoek duidelijk is geworden dat een onbekende Moldaviër de twee heeft betaald om een computervirus te schrijven en een zogenoemd botnet (netwerk van gekaapte computers) op te zetten en te onderhouden. Verdachte F.C. heeft dat zelfs bevestigd.

Gekaapt

Het botnetwerk infecteerde computers en zo wisten de verdachten klantgegevens van 116 verschillende banken te verzamelen. Op de computer van de oudste verdachte werden 8000 creditcardgegevens gevonden, aldus Teeven. De hoofdverdachte heeft volgens getuigen rekeningen van het online betaalysteem Paypal gekaapt. Zo bestelde hij op kosten van anderen dure apparatuur zoals mp3-spelers, draagbare spelcomputers, digitale videocamera's en sieraden.

Spyware

Al eerder was bekend dat de mannen voor zeker twee Amerikaanse bedrijven software distribueerden. Het gaat volgens justitie om spyware die ze met behulp van het netwerk stiekem op grote aantallen computers installeerden. Omdat de bedrijven die methode niet accepteerden, ontstond ruzie over de vergoeding en als vergelding voerden de verdachten computeraanvallen uit. Afpersing, oordeelt justitie; een verregaande vorm van incasso, aldus een van de raadslieden.

Het Openbaar Ministerie verwacht dat het onderzoek binnen drie maanden is afgerond en dat de zaak op 30 maart inhoudelijk kan worden behandeld. Als dat zo is, staat dan ook een 22-jarige Tilburger terecht die wegens persoonlijke omstandigheden op vrije voeten is.