AMSTERDAM - Computerbeveiligers hebben tot en met woensdag meer dan tweehonderd verschillende pogingen ontdekt tot misbruik van een lek in de software van Windows. Vorige week werd het lek in het grafische onderdeel van Windows gevonden. Omdat Microsoft nog geen reparatie heeft uitgegeven, zijn zelfs gebruikers met de nieuwste instellingen kwetsbaar.

Antivirusbedrijf Kaspersky telt elk uur nieuwe aanvallen en stelt dat de laatste tijd ook pogingen worden ondernomen om beschermingsproducten te omzeilen. Concurrent Sophos telde inmiddels tweehonderd verschillende methoden om kwetsbare computers binnen te dringen.

Het bedrijf stelt dat het aantal besmettingen zich tot op heden beperkt, maar adviseert gebruikers om geen onbekende internetpagina's te openen en geen onbetrouwbare links en e-mail te openen.

Patch

Microsoft werkt aan een patch om het WMF-lek in besturingssysteem Windows te dichten. Volgens de softwaregigant zou de patch op 10 januari klaar moeten zijn. De patch zal in 23 talen gepubliceerd worden en is beschikbaar voor alle versies van Windows die door het lek getroffen zijn. De patch zal pas online worden geplaatst als alle kwaliteitstests zijn afgerond.

Het WMF-lek werd vorige week per toeval ontdekt. Het lek zit in de Windows Meta File-bestanden en laat hackers toe via afbeeldingen miljoenen computers te besmetten. Volgens Microsoft gaat het om een ernstig lek. De beveiligingswereld spreekt overigens al over het grootste Windows-lek allertijden.

Verschillende bedrijven hebben inmiddels onofficële patches gelanceerd, maar Microsoft heeft afgeraden deze te gebruiken.