LEEUWARDEN - De Friese nationalistische actiegroep 'Stifting Fryske Aksje' heeft de domeinnaam www.ednijpels.nl geclaimd. De organisatie protesteert tegen het feit dat de commissaris van de koningin in Friesland na zes jaar nog geen Fries spreekt.

Nijpels kan zijn domeinnaam terugkrijgen als hij een keer een Statenvergadering in het Fries leidt. Dat heeft de stichting dinsdag bevestigd.

"Ed Nijpels is een uitstekende commissaris van de koningin", stelt een zegsman van Stifting Fryske Aksje. "Maar het is natuurlijk belachelijk dat een vertegenwoordiger van een tweetalige provincie maar één van die twee talen machtig is. Van Balkenende zouden we het ook niet accepteren als hij alleen maar Engels praatte." Nijpels stelde op regionale radio niet blij te zijn met de actie.

Ludiek initiatief

"Dit is een ludieke actie, maar voor hetzelfde geld word je site gekaapt door mensen die er misbruik van willen maken." Via een woordvoerster laat Nijpels weten niet op de eis van de Friese nationalisten in te gaan. "Het is een zwaar middel om voor een ludiek initiatief naar de rechtbank te stappen", legt ze uit.

"Bovendien kan hij zich bij gelegenheden wel degelijk in het Fries uitdrukken." De actiegroep komt voort uit de Groningse studentenvereniging Bernlef, die zich hard maakt voor behoud van de Friese taal. Eerder baarde de stichting al veel opzien met een eigen Kameleon-film.

Deze maakten de initiatiefnemers in 2003 uit protest tegen het feit dat de officiële Kameleon-film in het Nederlands werd gefilmd en niet in het Fries. Aan dit opmerkelijke project verleenden onder anderen Hans Wiegel, Foppe de Haan en Piet Paulusma hun medewerking.