LONDEN - De ontwerper van de populaire digitale muziekspeler iPod van het Amerikaanse computerbedrijf Apple is door de Britse koningin Elizabeth II tot ridder geslagen. De 38-jarige Jonathan Ive kreeg de eretitel voor zijn toonaangevende werk in de computerwereld. Dat werd maandag bekend.

De in Londen geboren Ive werkt sinds 1992 voor Apple bij de ontwerpafdeling. Zijn ontwerpen werden echter door de toenmalige leiding van Apple als te revolutionair gezien en verdwenen meestal in de ladenkast. Zijn doorbraak kwam in 1997 toen Steve Jobs weer het roer overnam bij het bedrijf.

Ive was onder meer verantwoordelijk voor de populaire computer iMac, de iBook en natuurlijk de iPod. De wederopstanding van Apple aan het einde van de jaren negentig is, volgens kenners, grotendeels aan het werk van Ive te danken.

De Britse koningin heeft Ive benoemd tot 'Commander of the Most Excellent Order of the British Empire' (C.B.E.). Dat is de op twee na hoogste eretitel in Groot-Brittannië. Apple liet in een verklaring weten erg trots te zijn op Ive.