DEN BOSCH - Onder Nederlandse gebruikers van het razendpopulaire chatprogramma MSN Messenger circuleert een gevaarlijk wormvirus. Het is het eerste virus dat zichzelf doorstuurt via een recent ontdekte fout in besturingssysteem Windows. De maker is vrijwel zeker een Nederlander die uit is op betaalgegevens, ontdekte een analist van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky zaterdag.

Afgelopen week werd het lek in het grafische onderdeel van Windows XP gevonden. Zelfs gebruikers met de nieuwste instellingen zijn "extreem kwetsbaar", omdat softwareproducent Microsoft tot op heden geen oplossing heeft. Antivirusproducenten en ook de officiële waarschuwingsdienst van de overheid stuurden daarom vrijwel direct alarmeringen uit.

Kerstgroet

De nieuwe worm doet zich voor als een plaatje met een kerstgroet. Ontvangers die op de link klikken, komen echter op een internetpagina en raken besmet. De maker lijkt het aantal infecties kunstmatig laag te houden: op enkele honderden. In het overgrote deel (ongeveer 98 procent) van de gevallen gaat het om Nederlandse gebruikers.

Toetsaanslagen

De schrijver van het virus krijgt besmette systemen in zijn macht en registreert toetsaanslagen. Zo is hij in staat creditcardinformatie te stelen of rekeningen bij online betaalsystemen te plunderen.

Met een beetje goede wil van de internetaanbieder en de politie is de verdachte zo gevonden, stelde expert R. Schouwenberg van Kaspersky zaterdag. Zijn enige advies aan internetgebruikers is om hun beveiligingsinstellingen tot het maximum te verhogen en op te passen met onbekende plaatjes.