'Gameboy voert scooters op'

AMSTERDAM - Het opvoeren van scooters is kinderspel met een Gameboy. De zakspelcomputer van Nintendo blijkt bij uitstek geschikt om gegevens van de boordcomputers in scooters uit te lezen. Met een druk op een knop en het verwijderen van de begrenzer in de motor kan enkele kilometers per uur sneller worden gereden met de tweewieler. Dat schrijft Algemeen Dagblad zaterdag.

Het opvoeren van scooters is lastiger geworden, nu de motoren ervan steeds vaker worden aangestuurd via computers. Vooral scooters waarbij benzine in de motor wordt gespoten, beschikken over computers om bijvoorbeeld de benzinetoevoer te regelen, schrijft de krant. Om aan scooters te sleutelen wordt de spelcomputer gebruikt.

Scooterfabrikanten zouden dealers sinds enige tijd speciale cartridges leveren die in de computer kunnen worden gestopt. Een kabel verbindt de Gameboy met een aansluiting in het stuur van het voertuig.

De technische gegevens zijn dan af te lezen in het scherm. Monteurs kunnen zo bijvoorbeeld het toerental zien en storingen opsporen. Ook de benzinetoevoer is te regelen. Na het verwijderen van de begrenzer zouden scooters al snel negentig kilometer per uur kunnen rijden.

Tip de redactie