DEN HAAG - De telecomtoezichthouder Opta heeft drie bedrijven beboet voor het versturen van spamberichten naar particulieren. Het gaat om Speko, Van Leerdam's en Zmart, die tussen september 2004 en januari dit jaar reclame maakten voor kantoorartikelen. Zij moeten nu in totaal 60.000 euro betalen, aldus de Opta donderdag.

Het versturen van spam is sinds mei vorig jaar verboden. De Opta kan maximaal een boete van 450.000 euro opleggen. Van Leerdam's moet 27.500 euro betalen, Speko 22.500 euro en Zmart 10.000 euro.

De Opta deelde eerder dit jaar al twee kleine boetes van 2000 euro uit aan twee andere bedrijven: Vitamins Direct en Trendy Wheel. De hoogste boete tot dusver, van 42.500 euro, werd vorig jaar opgelegd aan een spammer die via e-mails reclame maakte voor medicijnen en het boek Mein Kampf van Hitler.

De Opta kan alleen optreden tegen spammers die particulieren lastigvallen. Het ministerie van Economische Zaken wil de toezichthouder ook de bevoegdheid geven om op te treden tegen bulkmail die in de e-mailbakken van bedrijven belandt. De Tweede Kamer buigt zich hier volgend jaar over.

Via spamklacht.nl, het Opta-loket voor klachten over commerciële e-mails, zijn volgens een woordvoerster tot dusver 10.000 'bruikbare' klachten binnengekomen. De toezichthouder heeft 21 waarschuwingen uitgedeeld. Vaak bestaat dan het vermoeden dat een bedrijf niet weet dat het spam verstuurt.

Speko en Zmart zijn volgens de Opta ervaren internetmarketingbedrijven, die goed op de hoogte zijn van de regelgeving omtrent spam. Speko was, onder het pseudoniem Akin Franks, op spamgebied al actief voordat er een verbod kwam. Het bedrijf kreeg 5000 euro extra boete omdat het niet meewerkte bij een inval van de Opta.