AMSTERDAM - Prostituees in grote steden geven op grote schaal gehoor aan sms-berichten waarin ze worden opgeroepen zich te laten testen op geslachtsziekten. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een project van Soa Aids Nederland, dat wordt uitgevoerd door tien grote GGD's in heel Nederland.

De GGD's verzamelen onder meer via advertenties in kranten 06-nummers van vrouwen die hierin hun diensten aanbieden. Zij gebruiken die gegevens om sms-berichten te versturen met onder meer oproepen voor een test op geslachtziektes en waarschuwingen tegen onveilige seks.

Soa Aids Nederland stelde vrijdag dat die aanpak zo succesvol is dat de deelnemende GGD's hebben besloten het project voort te zetten. De organisatie bevestigde vrijdag een bericht hierover in Trouw. Het gaat om de GGD's in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Deventer, Groningen, Arnhem, Leeuwarden, Den Bosch, Enschede en Breda.

Hepatitis B

De GGD Amsterdam gebruikt de sms-berichten om de vrouwen op te roepen zich op de seksueel overdraagbare ziekte hepatitis B te laten testen. Prostituees die eenmaal op controle zijn geweest, krijgen via hun mobiele telefoon oproepen voor herhalingsafspraken. Via deze boodschapjes, die in het Nederlands, Spaans en Engels worden verstuurd, zijn inmiddels zevenhonderd vrouwen bereikt.

Volgens Soa Aids Nederland neemt 10 procent van hen meteen na ontvangst van de sms contact op met de GGD Amsterdam. Veel andere vrouwen reageren alsnog in een later stadium.

Hoewel van veel andere GGD's exacte cijfers ontbreken, stelt de organisatie dat het systeem ook hier goed aanslaat. "Het is vaak lastig te herleiden of de vrouwen naar aanleiding van een sms-bericht of geheel uit eigen beweging bij een GGD terechtkomen, omdat de meeste GGD's hier niet naar vragen", zegt een woordvoerster van Soa Aids Nederland. "Maar bij een van de GGD's reageerden alle medewerksters van drie escortbureaus op de berichten. Daaruit blijkt wel dat het ook elders goed aanslaat."