WASHINGTON - Bill Gates is door Time Magazine uitgeroepen tot 'persoonlijkheid van het jaar 2005'. Hij deelt die titel met zijn vrouw Melinda en de rockzanger/vredesactivist Bono van U2.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Microsoft-topman Gates is de rijkste man ter wereld. Het Amerikaanse nieuwsweekblad koos Gates, zijn vrouw en Bono als persoonlijkheden van het jaar wegens hun inspanningen op humanitair gebied, onder meer in de strijd tegen honger in de wereld en tegen aids.

Bill Gates prijkte jarenlang op de eerste plaats van de ranglijst van filantropen van het zakenblad BusinessWeek, maar staat dit jaar tweede. Hij is voorbijgestreefd door Intel-oprichter Gordon Moore. De afgelopen vijf jaar zegden Bill Gates en zijn vrouw Melinda bijna 5,5 miljard dollar toe aan goede doelen.

"Omdat ze scherpzinnig zijn over wereldverbetering, omdat ze de politiek op een nieuwe manier benaderen en gerechtigheid wederopbouwen, omdat ze barmhartigheid bijdehanter maken en hoop strategisch en de rest van ons dan uitdagen hen te volgen, zijn Bill en Melinda Gates en Bono de Time's persoonlijkheden van het jaar", aldus hoofdredacteur Nancy Gibbs in het tijdschrift.

De Ierse U2-leadzanger Bono omschreef in Time het echtpaar Gates als "goed gezelschap". "We zijn verbonden door een diepe nieuwsgierigheid. Dus van stand-up comedy tot quantumfysica, er is geen onderwerp dat we niet bespreken."

Volgens Bono is Bill Gates geloofwaardiger als filantroop dan hijzelf. "Als een Ierse rockster erover begint te praten, zeggen mensen: 'Natuurlijk, hij krijgt betaald om zich uit te leven en dergelijke ideeën te hebben'. Maar als Bill Gates zegt: 'Kun je malaria in tien jaar de wereld uithelpen, dan weten ze dat hij een paar spreadsheets heeft gezien'." Gates prees juist zijn Ierse 'titelgenoot'. "Het gaat hem er niet om zichzelf goed voor het voetlicht te brengen. Hij leest echt alles en trekt zich de gecompliceerdheid aan."