ROTTERDAM - De Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) heeft binnen anderhalve maand 100.000 gratis digitale muziekbestanden uitgeleend. Directeur M. Laan sprak woensdag van een succes.

Het experiment begon op 4 november en de genoemde mijlpaal werd afgelopen weekeinde bereikt. Laan: "We zijn er heel tevreden mee. Het overtreft de verwachtingen, zeker gezien het relatief onbekende repertoire."

In de eerste weken waren ongeveer 4000 jazz- en klassieke cd's van de labels Challenge, Chesky en Naxos te leen via internet. Woensdag is de digitale collectie uitgebreid met ongeveer duizend albums met klassieke en jazzmuziek van de labels ECM, Pentatone en Dox (met artiesten als Keith Jarret, Jan Garbarek, Julia Fischer en de nieuwe New Cool Collective).

CDR noemt het opmerkelijk dat de grooste groep klanten ouder is dan 60 jaar. In totaal gaat het om ongeveer 3000 gebruikers van de dienst.

Het experiment duurt vooralsnog een jaar, maar uiteindelijk wil de grootste muziekbibliotheek van Nederland zo veel mogelijk muziek digitaal gaan uitlenen. De muziekbestanden zijn beveiligd tegen kopiëren en kunnen een week of maximaal zeventig keer worden afgespeeld.