DEN HAAG - De omstreden internetpagina Releases4u gaat woensdag weer open. Het is dan precies een jaar geleden dat de FIOD-ECD de site sloot wegens het aanbod van links naar illegale kopieën van muziek, films en computerspellen. De beheerders menen dat ze destijds onterecht zijn gearresteerd en gaan op oude voet verder, lieten ze dinsdag weten.

De opsporingsdienst sloot Releases4u vorig jaar tegelijk met Shareconnector.com na tips van de auteursrechtenorganisatie Brein. Computers, servers en administratie werden in beslag genomen. In totaal werden acht arrestaties verricht, maar de verdachten kwamen al snel weer op vrije voeten. Tot een rechtszaak is het tot op heden niet gekomen.

"De betrokkenen zijn ervan overtuigd dat wat zij deden totaal niet verboden is en dat de arrestaties dus onterecht waren. Dat na de verhoren niets meer is gehoord over het onderzoek of een eventuele rechterlijke procedure heeft tot ongeloof geleid en daarom is de site weer in elkaar gezet. We hebben besloten niet te buigen voor de onjuiste opvattingen van de stichting Brein en de FIOD-ECD", aldus de verklaring van Releases4u.

In een toelichting verklaarde een van hen dinsdag dat uit de verhoren is gebleken dat justitie alleen wilde weten of de beheerders geld verdienden met hun activiteiten en of ze zelf illegale bestanden aanboden. "Dat was in maar een geval zo."

De pagina komt te staan op de nieuwe domeinnaam Releases4u.net, maar het aanbod is hetzelfde, meldde hij.

Misdrijf

Directeur T. Kuik van de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) herhaalde dinsdag dat het aanbod op Releases4u strafbaar is en zei dat hij justitie onmiddellijk zal informeren zodra de site weer online is. "Het is een misdrijf."