DEN HAAG - De kabelbedrijven Essent Kabelcom en Casema willen komende zomer samen het WK voetbal in hdtv-kwaliteit in de huiskamer brengen. Hdtv staat voor scherpere beelden en kleuren. Voorwaarde is wel dat consumenten over een hdtv-toestel beschikken en een abonnement hebben op de ontvangst van digitale televisie.

Essent en Casema kondigden hun samenwerking dinsdag aan met de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung, die de digitale ontvangers levert. Met de NOS wordt nog gesproken over het doorgeven van het hdtv-signaal. De omroep voert daarover ook besprekingen met het kabelbedrijf UPC, dat met Philips werkt aan het brengen van voetbal met hoogwaardige beeldkwaliteit.

De kabelbedrijven verwachten dat 2006 de doorbraak wordt van hdtv. Elektronicaproducenten als Philips en Samsung hopen daar ook van te profiteren. In de jaren negentig mislukte nog de introductie van de nieuwe standaard voor televisiekijken.

Een woordvoerder van Casema zei dinsdag dat het bedrijf later deze week meer wil bekendmaken over de kosten voor de kijker. Gedacht wordt aan het aanbieden van aparte sportkanalen of aan het doorgeven van meerdere zenders in hdtv. Het hele tv-pakket overhevelen naar de nieuwe standaard is nog een brug te ver, stelde de woordvoerder.