MOSKOU - Een computerhacker heeft de nieuwe Russische nieuwszender Russia Today (RT), een Russische televisiezender die voortdurend informatieve programma's uitzendt in het Engels, maandag uit de lucht gehaald. De 'Russische CNN' was pas zaterdag met zijn uitzendingen begonnen.

Russia Today was door Moskou opgezet om tegenwicht te bieden aan wat het Kremlin ziet als oneerlijke kritiek op Rusland in de buitenlandse media. Voordat het beeld maandag wegviel waren er reportages te zien over het nieuwe parlement in Tsjetsjenië en de Russische grondwet. De uitzending had te kampen met technische problemen, waardoor het beeld een aantal keren 'bevroor'.

Volgens de hoofdredacteur van de zender, Margarita Simonyan, kwam dat door inbraakpogingen van hackers. Zij kon niet zeggen wanneer Russia Today weer te zien zal zijn.

Het regeringspersbureau Ria-Novosti heeft de zender gelanceerd en heeft van de staat een startkapitaal van 30 miljoen dollar gekregen. De bedoeling is dat de negatieve visie van buitenlanders op Rusland wordt bijgestuurd.

De zender telt ongeveer vijfhonderd werknemers, onder wie heel wat buitenlanders. In Rusland is de zender te bekijken via het satellietaanbod van NTV-Plus. De zender zal ook in Noord-Amerika, Europa en Azië te zien zijn via de satellieten Intelsat Americas 5, Hotbird 6 en Taicom 3. De zender telt al vier afdelingen in het buitenland, namelijk in Londen, Washington, Parijs en Jeruzalem.