AMSTERDAM - Creative heeft woensdag de Zen Vision:M onthuld, een multi-mediaspeler waarmee het bedrijf de concurrentie aangaat met de iPod video. De speler heeft net als de iPod video een 2,5 inch beeldscherm en een harde schijf van 30 gigabyte.

De vormgeving van de nieuwe Creative speler doet denken aan de iPod video. De afmetingen van beide spelers komen sterk met elkaar overeen: 103,5 x 61,8 x 11mm (iPod) tegenover 104 x 62 x 18,9 mm (Creative Zen Vision:M). Daarmee is de 'M' een wat dik uitgevallen iPod qua afmetingen.

Videoformaten

De nieuwe speler van Creative ondersteunt echter beduidend meer (populaire) videoformaten, namelijk MPEG2, MPEG4 SP (Divx, Xvid) en WMV9 video's. Ter vergelijking: de iPod video ondersteunt alleen de bestandsstructuren .m4v, .mp4 en .mov. De 'M' kan vier uur video's afspelen op opgeladen batterijen.

De 'M' lijkt in ieder geval even lang muziek af te kunnen spelen als de iPod video met 30 gigabyte, namelijk tot veertien uur op volledig opgeladen batterijen. Ook kunnen op de nieuwe Zen Vision net als op de iPod foto's vertoond worden.

FM-radio

De Creative Zen Vision: M beschikt in tegenstelling tot de iPod video over een FM-radio en FM recorder en een voice-recorder. De speler is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren: zwart, wit, groen, blauw en roze.

De nieuwe Creative Zen Vision:M ligt vanaf januari 2006 voor 349 Euro in de Nederlandse winkels. Hij wordt geleverd met een stroomadapter, een USB 2.0-kabel, een oortelefoon en een beschermtasje. Extra accessoires, zoals een docking station en een AV-out-kabel, zijn apart verkrijgbaar.