ROTTERDAM - Het aantal Nederlanders dat een digitale camera in huis heeft, is binnen korte tijd enorm toegenomen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Monitor Digitale Fotografie' dat dinsdag werd uitgebracht door het onderzoeksbureau Blauw Research. Meer dan de helft van alle huishoudens (54 procent) heeft minstens een digitaal fototoestel in huis.

Uit het periodieke onderzoek naar de markt voor digitale camera's blijkt dat het aantal gebruikers van deze apparaten binnen een jaar tijd met 1,7 miljoen is gestegen tot 8,4 miljoen. Volgens het onderzoeksbureau is de toename vooral toe te schrijven aan het feit dat de apparatuur steeds beter betaalbaar wordt.

"Met name de sterk verbeterde prijs-kwaliteitverhouding van de camera's zorgt voor deze sterke stijging", zo meldt het bureau. "Zo bezit de helft van alle digitale fotografen inmiddels een camera met een resolutie van minimaal vier megapixels, terwijl men gemiddeld 30 euro minder heeft besteed aan het laatst gekochte toestel."

De bezitters van een digitaal toestel maken veel gebruik van hun camera's. De gemiddelde gebruiker maakt 55 foto's per maand en de helft van alle bezitters neemt elke week wel een of meerdere foto's.

Traditioneel fotoalbum

Door de digitale opslag en verspreiding van de gemaakte platen dreigt het traditionele fotoalbum volgens het onderzoek langzaamaan te verdwijnen. "Doorgaans worden deze foto's bewaard op de computer of hierop bekeken", aldus Blauw Research. "Het traditionele fotoalbum wordt meer en meer vervangen door nieuwe manieren van foto's met elkaar delen, zoals het e-mailen van foto's, het op de televisie bekijken van foto's of het verspreiden van foto's via een online fotoalbum. Reeds een op de drie gebruikers geeft aan wel eens gebruik te maken van een online fotoalbum."

Ondanks deze ontwikkeling laat zes op de tien digitale fotografen nog platen afdrukken bij een afdrukservice. In het merendeel van de gevallen geven ze de bestellingen online door. Met name de afdrukservices van Kruidvat, Albert Heijn en de Hema zijn populair.