AMSTERDAM - Projectontwikkelaars werken aan een website die een overzicht geeft van nieuwbouwwoningen die te koop staan. Op de site kunnen consumenten vanaf halverwege 2006 het aanbod van zowel koopwoningen als huurwoningen in de vrije sector vinden.

Dertien woningontwikkelaars hebben daartoe de Stichting Landelijk Nieuwbouw Portaal opgericht, zo hebben ze maandag bekendgemaakt. De website gaat de concurrentie aan met de bekende woningsite Funda van de NVM. Op Funda staan in de nieuwbouwsector uitsluitend woningen die via een NVM-makelaar worden verkocht.

"Wij willen een breder aanbod van nieuwbouwprojecten promoten", aldus een woordvoerder van de ontwikkelaars.

Een zegsman van de makelaarsvereniging noemt het initiatief van de ontwikkelaars "een logische stap". "Het zijn eigenlijk twee verschillende producten. Wij leveren het aanbod van de NVM en op de andere site zal het onroerend goed in de nieuwbouw staan." De initiatiefnemers van de stichting vertegenwoordigen circa 50 procent van het huidige aanbod koop- en huurwoningen. Het doel is dat de nieuwe site uiteindelijk 70 procent van de nieuwbouwwoningen vermeldt.

De website moet niet alleen een overzicht geven van nieuwbouwprojecten, maar tevens informatie over individuele woningen verstrekken. Voorts zullen er gegevens over nog te bouwen woningen wordt gezet op de site, waarvoor nog geen naam is gekozen.

Deelnemers aan de website zijn onder meer Bouwfonds MAB, Ballast Nedam, BAM Vastgoed, Dura Vermeer en Heijmans.