BRUSSEL - De Europese ministers van Justitie zijn het vrijdag eens geworden over massale opslag van telefoon- en internetgegevens. Telefoonmaatschappijen moeten van iedereen bijhouden wanneer hij met wie belt. Dat vereenvoudigt de strijd tegen terreur en zware criminaliteit.

De EU-landen moeten de gegevens minimaal zes maanden en maximaal twee jaar bewaren. Die mogen alleen gebruikt worden voor de vervolging van ernstige misdrijven. De ministers zijn het echter niet eens geworden over de definitie daarvan.

Parlement

Volgende week stemt het Europees Parlement hierover. De justitiewoordvoerders hebben eerder al in meerderheid geëist dat er wel een duidelijke afbakening komt van het begrip ernstige misdrijven. Ook wil het parlement de gegevens niet langer dan een jaar bewaren.

Volgens minister Donner van Justitie biedt het bewaren van telefoongegevens, internetvergevens, e-mailverkeer en internettelefonie grote voordelen bij de opsporing van internationale bendes. "Vanuit opsporingsoogpunt is het voordeel evident: ik weet hierdoor minstens welke informatie ik in een andere lidstaat kan krijgen."

Inhoud

De komende Europese wet regelt overigens niet het vastleggen van de inhoud van telefoongesprekken en e-mails. De inhoud van de communicatie blijft geheim.