UTRECHT- De Europese lancering van Microsofts nieuwe spelcomputer is een feit. In de nacht van donderdag op vrijdag konden de eerste gelukkigen hun Xbox 360 ophalen. Met de console waagt Microsoft een aanval op de dominante positie van Sony. De Japanse elektronicagigant komt volgend jaar met de Playstation 3.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Kopers wachten buiten op het moment dat zij hun Xbox kunnen ophalen

Ongeveer vijftig mensen verzamelden zich rond middernacht voor gameswinkel Dr Games in Utrecht. "Hij is sowieso uitverkocht alhoewel sommige klanten de console pas vrijdag in de loop van de dag of zaterdag komen ophalen", zei een medewerker van de winkel.

Vrijgenomen

Sommige 'hardcore gamers' stonden een uur te wachten. Eén van de mensen die zich in de rij schaarde is de 37-jarige A. de Maersschalck. "Ik heb de console zeven weken geleden besteld en dan wil je dat ding ook gelijk hebben. Ik woon hier om de hoek en heb met een paar mensen afgesproken. Vannacht gaan we gelijk aan de slag en vrijdag heb ik vrij genomen."

De Utrechter heeft twee games aangeschaft. "Project Gotham Racing 3 is een racespel en echt het paradepaardje van Microsoft. Daarnaast heb ik ook Call of Duty 2, een game over de Tweede Wereldoorlog." Andere gamers verlaten de winkel soms met vier of vijf spellen.

De Maersschalck verwacht veel van zijn aankoop. "De beeldkwaliteit zal een stuk beter zijn. Bij de eerste Xbox was er al een goede internetverbinding, dat zal nu niet anders zijn." Via Xbox Live, het netwerk van Microsofts spelcomputer, kunnen gamers vanuit de hele wereld het tegen elkaar opnemen.