AMSTERDAM - Na maandenlang geroffel op de trom maakt de nieuwe Xbox-spelcomputer vrijdag eindelijk zijn entree op de Nederlandse markt. Voor degenen die op de bonnefooi naar de winkel willen rennen, heeft Microsoft slecht nieuws. "Gezien alle voorintekeningen zijn we waarschijnlijk in heel december uitverkocht", zegt Paul Naber, in Nederland verantwoordelijk voor de amusementstak van het softwareconcern.

De schaarste was vorige week al zichtbaar bij de Amerikaanse introductie van het nieuwe paradepaardje van Microsoft. Op veilingsites op internet werd snel een veelvoud van de officiële prijs geboden voor de Xbox 360, al bleef onduidelijk of mensen werkelijk dergelijke bedragen hebben neergeteld.

Het publicitaire tij heeft Microsoft in ieder geval mee. De meeste gamerecensenten roemen de kwaliteiten van de spelcomputer.

King Kong

Spellen als King Kong en Perfect Dark Zero betekenen bijvoorbeeld een grote sprong voorwaarts voor wat er grafisch allemaal mogelijk is. Dat mag ook wel met processors die volgens de ontwikkelaars tien keer krachtiger zijn dan in de oude Xbox uit 2001.

Uiteindelijk heeft Microsoft de bedoeling met de nieuwe spelcomputer een veel groter publiek aan te spreken. Dus niet alleen overweldigende beelden en geluiden die de fanatieke gamer wil zien, maar ook mogelijkheden om digitale camera's en mp3-spelers op de Xbox 360 aan te sluiten. Dat past in het streven van Microsoft om de digitale wereld in de huiskamer te brengen.

Mager aantal

De massa komt echter voorlopig niet binnen handbereik door het magere aantal beschikbare exemplaren, erkent Naber. In geheel Europa komen er ongeveer 300.000 in de winkels te liggen. In Nederland is voor "enkele duizenden exemplaren" ingetekend, aldus Microsoft.

Volgens Naber hebben winkels veel te fanatiek consumenten de mogelijkheid gegeven om de Xbox te reserveren. "Speciaalzaken zijn in juni, juli al begonnen. Wij hebben ze op een gegeven moment gewaarschuwd te stoppen. Nu is het zo dat vrijwel elk beschikbare apparaat al is besproken. Dit is niet iets wat wij hebben gewild.

We zitten niet te wachten op boze mensen die niet aan een Xbox kunnen komen." Liefhebbers hebben volgens Microsoft nog de meeste kans om de goedkoopste versie van de Xbox 360 van 299 euro te bemachtigen.

Harde schijf

Daar is de minste vraag naar, aldus Naber. Nadeel is echter dat op deze console geen spelletjes van de oude Xbox kunnen worden gespeeld omdat een harde schijf ontbreekt om de noodzakelijke softwareaanpassingen op te kunnen slaan. De duurdere versie van 399 euro beschikt over 20 gigabyte aan opslagcapaciteit en andere extra's.

Wanneer de nieuwe spelcomputer in ruime mate op de Nederlandse markt aanwezig is, kan Naber niet zeggen. Twee fabrieken in China draaien volgens hem al op volle toeren. In januari komt daar een derde bij.