AMSTERDAM - De Finse gsm-fabrikant Nokia heeft maandag drie nieuwe modellen uit de collectie mobiele telefoons gepresenteerd. De grootste vooruitgang is dat er één is uitgerust met een kleurenscherm.

Het gaat om de Nokia 5210, 6510 en de 7650. De 5210 en de 6510 die meer bedoeld zijn voor de massa, worden in de eerste maanden van 2002 verwacht.

De 7650, in technologie de meest vooruitstrevende van de drie, is een GPRS-telefoon met een kleuren beeldscherm die in het tweede kwartaal volgend jaar in Azië en Europa zal verschijnen.GPRS maakt snel mobiel internet mogelijk en ondersteunt ook de nieuwe standaard voor sms, multimedia messaging services (mms). Het toestel ondersteunt Java-software van Sun Microsystems, net als de concurrent, de T68 van Sony en Ericsson.

In Japan zijn kleurenschermen op mobiele telefoons al een groot succes gebleken. Met de introductie van de kleuren-toestellen in Europa, hoopt Nokia de verkopen op te krikken.

Nokia verwacht dit jaar ongeveer 400 miljoen mobieltjes te verkopen in 2001. De markt van mobiele telefonie is flink getroffen door de economische problemen.Nokia heeft in het derde kwartaal dit jaar ongeveer tien procent minder mobiele telefoons verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.