LOS ANGELES - Schaarste heeft afgelopen dagen de prijs van de nieuwe Xbox-spelcomputer van Microsoft sterk opgedreven. Op de veilingsite eBay zijn al duizenden exemplaren te koop aangeboden om hiervan te profiteren. Biedingen komen inmiddels boven de 1000 dollar uit, inclusief een paar spelletjes. Dit is ruim twee keer zo veel als via de officiële kanalen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Xbox 360 is sinds dinsdag op de Amerikaanse markt verkrijgbaar. Microsoft wil niet zeggen hoeveel apparaten het heeft geleverd aan detailhandel, maar belooft zo snel mogelijk de winkels weer te bevoorraden.

Op de Nederlandse verkoopsites Marktplaats en Speurders is de Xbox-koorts lichtjes toegeslagen. Verscheidene mensen bieden zogenoemde pre-orderkits aan, waarmee kopers het recht verwerven om de nieuwe spelcomputer op te halen bij elektronicazaken. Zij vragen daarvoor enkele tientjes. Geïnteresseerden moeten dan zelf de Xbox nog in de winkel afrekenen. De goedkoopste Xbox 360 kost 299 euro, de duurste 399 euro. Microsoft zegt "enkele duizenden" pre-orderkits te hebben verkocht in Nederland.

Helemaal rimpelloos verloopt de introductie van het nieuwe paradepaardje van Microsoft overigens niet. Een woordvoerster van het softwareconcern erkende woensdag dat enkele eigenaren hebben geklaagd over technische problemen. Zo zou het scherm op zwart zijn gegaan bij het spelen van een spelletje en zijn er foutmeldingen zijn verschenen. Volgens Microsoft is dit gebruikelijk bij de introductie van een "complex product".

Volgens onderzoeksbureau iSuppli Corporation verliest Microsoft 126 dollar per Xbox360. De productiekosten van een Xbox360 zouden 525 dollar per exemplaar zijn, terwijl de winkelprijs 399 dollar is. Microsoft verdient het geld terug door het uitgeven van licenties voor games voor de Xbox360.