AMSTERDAM - Een deel van het huizenaanbod is binnenkort ook te bekijken via Google Earth. De database van de grootste huizensite in Nederland, Funda, is vanaf begin december beschikbaar via het satellietprogrammaatje van de populaire zoekmachine uit de Verenigde Staten.

"Je kunt dan op grote hoogte de ligging van je beoogde huis zien", zei directeur Marque Joosten van Funda dinsdag. Het gaat voorlopig om een test. Dit gebeurt in samenwerking met het bedrijf GlobeAssistant, dat softwaretoepassingen verzint voor Google Earth. Google is er zelf niet bij betrokken.

Aanvulling

Funda ziet Google Earth als een aanvulling op de bestaande zoekfuncties op de eigen site. "Je moet het programmaatje nog wel downloaden en over voldoende processorsnelheid beschikken om het te laten draaien", aldus Joosten.

Google Earth is deze zomer geïntroduceerd door Google. In de Verenigde Staten wordt er al veel gebruik van gemaakt, voor het plezier, maar ook voor serieuzere zaken zoals het zoeken van restaurantlocaties of vakantieadressen.

Terroristische doelen

In augustus zorgde de software nog voor deining bij Nederlandse politici, die zich zorgen maakten over de potentiële terroristische doelen die bloot kwamen te liggen door de satellietkaarten van Google.

Nederland is nog niet geheel in kaart gebracht door de Amerikaanse onderneming. Wie huizen zoekt in delen van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Haarlem kan wel bij Google Earth terecht.

Betalen

Funda hoopt er na de testfase geld aan te kunnen verdienen door consumenten te laten betalen voor vermeldingen op de kaart op grote hoogte. Om het aanbod overzichtelijk te houden, geeft Google Earth pas meer huizen prijs als gebruikers inzoomen.